Gehoor

Uw gehoor testen: makkelijker dan u denkt!

Om te testen of uw gehoor al dan niet goed functioneert zijn er een aantal verschillende gehoortests of hoortests beschikbaar. Sommige hoortests kunnen worden afgenomen bij de audicien, andere kunnen alleen worden uitgevoerd bij de KNO-arts of het audiologisch centrum.

Fotolia 61800454_XSEr zijn verschillende soorten hoortests. De meest uitgevoerde hoortest is de afname van het audiogram. Met deze gehoortest wordt de gevoeligheid van het oor getest voor (pure) tonen. De gegevens van deze hoortest zijn belangrijk voor het aanpassen van een hoortoestel.

Daarnaast wordt vaak ook een spraakaudiogram afgenomen om te zien wat het gehoor maximaal kan presteren bij het verstaan van woorden. Deze hoortest geeft inzicht hoe de cliënt verstaat in in stilte.

Een realistischer test is de hoortest die het verstaan in geroezemoes of lawaai meet. Deze gehoortest wordt veeal bij audiologsiche centra uitgevoerd en sommige audiciens hebben hier ook de beschikking over.

Naast bovengenoemde subjectieve gehoortests zijn er ook minder vaak gebruikte objectieve hoortests zoals de tympanometrie. Bij de tympanometrie hoortest wordt de beweeglijkheid van het trommelvlies gemeten en daarmee de weerstand die het middenoor geeft om een geluid door te geven aan het binnenoor. Ook de BERA en de OAE zijn objectieve hoortests.

Inmiddels kunt u ook uw gehoor via internet of via de telefoon testen. Op de website vanHoorzaken vindt u verschillende oortesten. Let op: deze tests geven slechts een globale indicatie of uw gehoor nog optimaal functioneert.

De Nationale Hoortest is een hoortest die u thuis in enkele minuten kunt doen, zowel via uw computer als via de telefoon. De Nationale Hoortest is ontwikkeld door het Audiologisch Centrum van het VU medisch centrum in Amsterdam in samenwerking met de Nationale Hoorstichting.

Probeert u ook eens de hoortest van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) en kijk voor meer informatie op www.nvvs.nl en www.hoorwijzer.nl.

 


nvvs squareBlijf Veilig Mobiel-partner: NVVS

De NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden) wil de positie van mensen met welk hoorprobleem dan ook verbeteren en zorgen dat er een goed en genuanceerd beeld ontstaat over het leven met een hooraandoening.

U vindt meer informatie op nvvs.nl en hoorwijzer.nl